dimecres, 20 de desembre del 2017

Les tradicions nadalenques



S’està apropant el nadal i he pensat en fer un article sobre diferents tradicions nadalenques, parlaré de las tradicions a Catalunya:

13 de desembre, SANTA LLÚCIA:




Se solen fer fires on es posen a la venda els arbres de Nadal, les figuretes del Pessebre i tota l’ornamentació de les festes nadalenques. La fira sol durar fins al dia 24 de desembre, la vigília de Nadal.


24 de desembre, EL TIÓ:

Aquesta és una de les nits màgiques de l’any, El tió és un personatge nadalenc molt important, parent de l’arbre de Nadal,  Un dies abans de Nadal, normalment per Santa Llúcia, es tria un tronc, que es disfressa, s’abriga i s’alimenta fins al dia 24 a la nit o 25 al migdia. El tió es tapa amb una manta, es col·loca a la vora del foc, i els nens i les nenes piquen el tronc amb bastons i canten una cançó perquè el tió cagui els regals que té amagats. Finalment, s’aixeca la manta que el cobreix i s’agafa el regal.



25 de desembre, dia de Nadal:

És típic fer un gran dinar familiar, amb escudella i carn d’olla, pollastre farcit, cava,torrons, neules i fruits secs. També es fa una llarga sobretaula en què els més petits reciten poemes, es canten nadales, en un ambient distès al voltant del pessebre o de l’arbre de Nadal.






26 de desembre, Sant Esteve:



És una festivitat considerada una mica com la continuació del dia de Nadal; es tracta de poder-se reunir amb la resta de la família amb qui no s’ha pogut estar el dia de Nadal. A Catalunya també és un dia festiu.
El dia està centrat en el dinar; es comença més tard del compte i s’aprofiten les restes del dinar de Nadal, i per això se solen fer canelons.



28 de desembre, els Sants Innocents:



El dia dels Sants Innocents es recorda la Massacre dels Innocents fent bromes a familiars i amics el 28 de desembre.
Se celebra arreu d'Espanya i a diferents països hispanoamericans








31 de desembre, Cap d’Any:



També és el dia que es fan els preparatius per acomiadar l’any vell i rebre l’any nou. Se solen preparar sopars sofisticats i elaborats, s’organitzen balls de festa i es prepara el raïm.








1 de gener, Any Nou

En aquest dia se sol fer revisió de com anat l’any anterior i es fan propòsits per a l’any que comença. També es fa un dinar familiar, sovint a base de pollastre farcit o de xai al forn.







6 de gener, dia de Reis

És el dia de la mainada per excel·lència. Sovint, neguitosos, es lleven molt d’hora per descobrir què és el que els han deixat.
El dinar de Reis ja és l’últim d’aquestes dates.

És tradicional el típic tortell de Reis, fet de massapà, on hi ha una fava i un rei amagats i, al mig, una corona daurada. Qui trobi la fava haurà de pagar el tortell i qui trobi el rei és qui portarà la corona.


Carla Rueda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada